Försök att hitta ett faderskap med DNA

Med DNA-tekniken öppnas nya möjligheter i släktforskningen, bland annat kan man bekräfta faderskap med ett Y-DNA-test. Y-kromosomen går bara från far till son, det är ju den som gör män till män. Den förändras nästan aldrig över generationerna och blir därför ett ganska säkert sätt att fastställa ett faderskap långt bak i tiden.

Jag har ett mysterium på min farmors sida, med den mystiske Morbror Hilding som i födelseboken anges som oäkta och med moder okänd. Stackarn har alltså officiellt inga föräldrar. Här kan du läsa mer om Hilding.

hilding born
Örebro Nikolai C:8 (1862-1875) Bild 90

Att det är Sofia Wilhelmina Björk som är modern är det ingen tvekan om, som dopvittne anges hennes fosterfar som hon bodde hos när hon var tonåring. Hilding har ju sen kallats för morbror/farbror i släkten.

Jag har länge haft en teori om att den verklige fadern skulle vara Ernst Lundmark som Sofia Wilhelmina troligen träffar i Stockholm 1864 och sen flyttar till Örebro där Ernst kom ifrån.

För att bekräfta detta så skulle ett Y-DNA-test kunna användas, i vårt släktträd finns det en rak fädernelinje från Hilding och fram till några män i USA som är barnbarns barn till Hilding. Jag har tidigare varit i kontakt med den ena av dessa män några gånger och fått lite släktinformation om den amerikanska grenen av Lundmark. Från Hilding kan man sen gå bakåt i tiden till Olof Jäderholm som är Hildings farfars far (Ernst Lundmarks farfar). Där har vi alltså en rak linje som går från far till son genom 6 generationer. Vi kallar amerikanen för DL.

Då gäller det att hitta en annan far-till-sonlinje i detta träd. Olof Jäderholm fick en annan son som hette Gustav och från honom hittade jag en linje som går 5 generationer till en man som bor i Eskilstuna. Jag kontaktade honom, vi kan kalla honom för OA, och vi hade ett långt samtal om våra släktband och han ville gärna ställa upp på ett DNA-prov.

Då är förutsättningarna klara, om dessa två män har samma Y-DNA-uppsättning så kan man med säkerhet säga att Ernst Lundmark skulle vara far till Hilding Lundmark. Jag skickade efter två provpaket från myFTDNA i Texas, USA. Y-DNA-testen finns i flera olika nivåer baserat på antalet markörer som man kontrollerar i DNA:t, ju fler markörer desto högre pris. Jag valde mellannivån där man kollar 37 markörer, tanken var att man sen kunde gå vidare med testet och kontrollera fler markörer när man vet hur svaret ser ut.

Till provperson DL skickades paketet direkt, han bor ju ändå i USA och det andra paketet kom hem till mig. När jag fått mitt paket bestämdes en dag för ett besök i Eskilstuna hos OA. För DL gick det snabbare och han topsade sig och skickade tillbaka provet direkt. Några veckor senare blev OA testad och sen skickades hans paket i retur till USA. Efter två veckor fick jag bekräftelse på att paketet med OA:s prov hade kommit fram. Sen är det väntans tider, uppskattningen var 8 veckor för att få svar.

För DL kom svaret först, han hade Haplogruppen G-P15 som är ganska ovanlig i Skandinavien. Nu var det spännande för att få se vad OA skulle ha för Haplogrupp, men det blev ungefär en månad till att vänta för att få hans svar. När det väl kom blev det en stor besvikelse, OA och DL är inte på några vägar släkt med varandra. OA hade Haplogruppen R-M512.

Y-DNA-test för att bekräfta faderskap

ydna schema jaderholm

Diagrammet ovan visar hur trädet skulle se ut, varje röd punkt är en man, men någonstans på vägen stämmer det inte. Det finns ju flera möjliga orsaker till att OA och DL inte delar samma DNA. Den troligaste förklaringen är ju så klart att Hildings far är någon annan än den jag trott, Ernst Lundmark är alltså troligen inte far till Hilding Lundmark. Men det finns andra möjliga förklaringar, det är ju möjligt att faderslinjen mellan Hilding Lundmark och DL är bruten. Likaså att linjen mellan Olof Jäderholm och OA är bruten. Tyvärr finns det inga fler nu levande män i det här släktträdet som man kan testa på. Hilding hade en bror som hette Engelbrekt som hade ett barnbarn men den mannen avled för några år sedan och han fick bara döttrar.

Så där tar mitt faderskapsprojekt slut, det finns inga möjligheter att få svar här. Jag har fått fler frågor efter detta men ganska liten chans att få svar på någon av de frågorna. Tyvärr var bådas Haplogrupper ovanliga, i OA:s fall finns inte en enda träff i hela världen. Det beror mest på att inte så många har testat sig ännu, så chansen finns att någon annan dyker upp. I så fall kommer den mannen in i trädet ovanför Olof Jäderholms far, det finns inga kyrkböcker som går så långt bak i tiden och nu talar vi om tidsperspektiv på tusentals år när dessa linjer skulle kunna gå ihop.

I fallet med DL finns det några avlägsna personer som har liknande Haplogrupp men det skiljer lite grann vilket också sannolikt innebär tusentals års skillnad.

Jag provade även att göra ett annat test från OA:s prov, ett autosomalt DNA som ger träffar på släktingar i största allmänhet, det testet är inte särskilt tillförlitligt när man kommer över 4 generationer. Tanken var att jämföra med min faster som också lämnat ett prov. Men det skiljer 5 generationer från båda hållen och det innebär att de bådas DNA är väldigt utblandat från den gemensamma anfadern Olof Jäderholm. Den jämförelsen gav inget resultat alls. Man skulle kunna gå vidare och ta prov från ättlingar till Olof Jädeholms dotter som lever idag men det känns inte som det skulle ge något mer, det är ju också för många generationer i det fallet.

Så det som skulle ge mig klarhet gav ingenting. Men jag får vänta och se, om några år kanske det dyker upp någon annan som ger träffar på någon av dessa två personer.

Vad det gäller DNA-prov så går jag vidare på min mors sida där jag nu väntar på svar från min mor och hennes bror. Där jag vet att det borde bli intressanta svar. En sak med dessa prover är att när man väl gjort ett prov och lämnat in det till myFTDNA så kan man senare beställa nya analyser av det som man skickat till dom. De sparar proven i 25 år.

Antal besök

Idag 35

Totalt 102526

Just nu finns 7 besökare här