Axel Oxenstierna och Jäder socken
I Jäders kyrka ligger Axel Oxenstierna begravd, han hade stor betydlese för Jäder socken där han även hade ett av sina hem under slutet av sitt mycket händelserika liv.
En av berättelserna i min farmors släkt är att en avlägsen släkting var kammarmusiker hos drottning Kristina (1626-12-08 – 1689-04-19) och att denne man är ursprunget till den stora musikalitet som funnits bland många i den här delen av släkten, flera personer har varit framgångsrika musiker.
Min farmors morfars far, Erik Lundmark, föddes 1810 i Jäder på gården Svelunda som har varit i släkten ända tillbaka till 1600-talet, längre går det inte att hitta i kyrkböckerna. Men det som går att finna är att Svelunda eller Swinlunda som det hette på 1600-talet ägdes av Axel Oxentiernas son Gabriel. Nu börjar det bli intressant, Axel Oxenstierna var drottning Kristinas närmaste man under den tid hon var drottning och med hans kopplingar till Jäder kan man anta att den släktingen som blev kammarmusiker blev anlitad av Axel Oxentierna. Det är inte särskilt sannolikt att en bondgrabb från Sörmland skulle hamna på hovet utan kontakter och rekommendationer.
Det går inte att hitta något om detta i böcker, det närmaste är en lista över personer som fanns på hovet vid denna tid men där finns bara namn, inte var de kom ifrån. Den äldsta personen i släkten som är från Svelunda och går att finna i kyrkböcker är Anna Andersdotter som föddes 1692 och den här kammarmusikern borde ligga två generationer bakåt och kanske är bror till Annas farfar.
En sak som är lite speciell med denna gård är att den har gått i arv till döttrar hela tiden, ända från Anna Andersson f. 1692 till idag är det kvinnor som ägt gården förutom en tid på 1900-talet då den enda mannen finns i arvslinjen.
Musikaliteten
Erik Lundmark som var målarmästare i Arboga sägs ha kunnat spela vilket instrument som helst och likaså hans son Ernst Lundmark som var tryckerichef på Nerikes Allehanda. Men ingen av gjorde några karriärer inom musiken. Däremot kunde Ernst Lundmarks son Engelbrekt få en karriär där han skrev en hel del musik som bland annat framfördes av Ernst Rolf, men inget som han kunde livnära sig på. Engelbrekt arbetade som lärare i Falun fick en son Leif som blev jazzmusiker och arbetade i norrland som pianostämmare som han utförde på gehör. Engelbrekt fick en dotter Elvy som blev musikdirektör och musiklärare. Min farmor var även mycket musikalisk och hennes systers son Folke Rabe blev framgångsrik musiker. Detta är bara några exempel av de många i den här delen av släkten med stor musikaliska färdigheter.
- Uppgifter
- Skapad den torsdag, 13 februari 2020 12:38
- Senast uppdaterad lördag, 29 februari 2020 11:56