Måns-släkten, en gammal bergsmannasläkt
Tack vare boken om Måns-släkten som skrevs för över ett hundra år sedan är denna del av min släkt väl dokumenterad. A G Pettersson som skrivit boken har gjort ett mycket omfattande forskningsarbete. I den här artikeln skriver jag om de anfäder jag har i Månssläkten i nedstigande led, jag är i 11:e generationen efter Lars Oluvsson.
Lars Oluvsson är den äldste kände stamfadern till Måns-släkten, det finns inga uppgifter om födelsedatum eller plats men man kan anta att han är född cirka 1580. Lars byggde gården Blinäs som ligger mellan Karlskoga och Degerfors utmed sjön Möckeln. Gården finns upptagen i en boskapslängd från 1628 och det anges då ett antal olika djur på gården. Blinäs borde då ha funnits ett antal år för att kunna bygga upp det antalet djur och mark för föda. Den här trakten var skogsbyggd och mycket tungt arbete gick åt för att röja upp åkermark och beteshagar. I längden från 1628 anges att bara två personer bor på Blinäs, Lars och hans hustru.
Lars och hans hustru (tyvärr finns inga uppgifter om hennes namn) får fyra barn varav tre söner. Om dessa söner finns en del historier. Sonen Påvel hade blivit lovad halva gården mot att han skulle ta hand om föräldrarna på ålderns höst. Nu var det så att Påvel sålde sin del och föräldrarnas del till en skomakare för 24 Riksdaler. När det uppdagas stämmer Lars sin son inför tinget där Påvels affär ogiltigförklaras och köpeskillingarna ska återföras.
Gården Blinäs fotograferad runt 1900 av fotograf Albin Andersson, Karlskoga
Sonen Staffan Larsson som föds 1634-01-22 är bergsman i Blinäs, han driver gården tillsammans med sin bror Olav under en tid. Staffan ägde 1/4 i Långgruvan. Han gifte sig med Anna Eriksdotter och de får 8 barn, alla födda på Blinäs. Av dessa barn finns sonen Måns Staffansson som även han blev bergsman i Blinäs. Måns förekommer i en rad olika tvister med grannar och i en del fall där han misshandlats. Han är med i flera tingsförhandlingar och verkar ha varit en verksam och vaken person som ofta stod för att få sin rätt.
Måns Staffansson och hustrun Kristina Nilsdotter från Labbesand fick åtta barn, alla födda på Blinäs men de tre första dog i tidig ålder. Av de fem som blev vuxna var det de två sönerna Erik och Magnus som drev gården efter fadern. Erik stannade kvar på Blinäs och köpte ut syskonens delar.
Magnus flyttade till sin hustrus hem i Stråbergsmyren och köpte svärfaderns gård för 2200 daler samt att svärföräldrarna skulle hållas med försörjning. Magnus var bergsman i Stråbergsmyren. Han förekommer i en rad olika tingsärenden genom åren, framför allt i tvister med grannar om gränser eller att grannarnas getter bettat av ungskogen för Magnus. Han blir även dömd ett par gånger för att på söndagar arbetat med att ta in hö eller också brukat svordomar. Att svära på en söndag innebar bötesstraff.
Magnus Månsson får med sin hustru Maria Jönsdotter sju barn, alla födda i Stråbergsmyren.
Stråbergsmyren Södra 1912, fotograferad av Eric Venström, Degerfors
Sonen Jonas Månsson föds 1769-05-27 figurerar även med efternamnet Magnusson och är Bergsman i Stensviken från vilken hans hustru Anna Nilsdotter kommer.
En av deras söner är Jonas Jonsson, han föds 1805-06-02 i Stensviken, 30 år senare köper han gården av sina föräldrar för 2666 1/3 riksdaler. Han är då gift med Maria Kajsa Jonsdotter som är född i Herrsjötorp 1813-02-27, de gifter sig 1830. Jonas och Maria får sex barn alla födda i Stensviken, den äldsta dottern Anna Lisa Jonsson föds 1831-12-04.
Stensviken i Bjurtjärn 1912, fotograf Bertha Nitzmann
Anna Lisa träffar muraren Carl Johan Pettersson från Blaxmo som ligger i Visnum och de gifter sig 1859-03-27, bara två veckor senare föds deras första son, Karl Johan, i Stensviken där Anna Lisa fortfarande bor. De får sedan sex barn till som alla föds i Örebro, Carl Johan bor och arbetar i Örebro och Anna Lisa flyttar efter födseln till Örebro. Carl Johan är murarmästare och driver en egen firma som bygger hus i Örebro, han äger även området Westermalm i utkanten av staden. 1893 säljer han marken till Örebro stad som ska anlägga ett bostadsområde där. En av gatorna ska få namnet Malmgatan och det leder till att Carl Johan och Anna Lisas barn tar sig efternamnet Malmrot. Carl Johan hade det gott ställt och tillhörde den nya borgarklassen, de kunde kosta på sina barn utbildning och alla gjorde karriär i sina liv. Karl Johan, Oskar och Ernst blev alla tidningsredaktörer, Karl Johan blev den mest framgångsrike som chefsredaktör på Nerikes Allehanda. Sonen Axel Malmrot blev framgångsrik byggmästare i Örebro.
Anna Lisa var min farmors farmor, nedan ser du Anna Lisa och hennes make, Carl Johan Pettersson.
Alla ättlingar till Lars Oluvsson hittar du här...
- Uppgifter
- Skapad den torsdag, 27 februari 2014 11:05
- Senast uppdaterad söndag, 16 februari 2020 16:14