Hur kom Suhr till Danmark, alternativ 2
Tyska knektar kan vara svaret på frågan om hur vår släkt hamnade i Danmark.
Genom DNA:t vet vi att vår gren delades med en annan som hamnade i England för cirka 800-900 år sedan. Denna brittiska gren bestod med stor sannolikhet av av riddare eller knektar som var i tjänst hos några flamländska regenter. Vi kan se detta på de efternamn och i vapensköldar som fortfarande finns hos de män som matchar oss i DNA. Man kan då antaga att vår gren tillhörde samma släkter men att den gren som vi tillhör blev kvar på kontinenten och istället drog sig norrut i Tyskland. Namnet Suhr förekommer i Mecklenburg och Holstein som ligger närmast Danmark har även till vissa delar tillhört Danmark genom historien och närheten till Lolland på andra sidan havet har genom tiderna inneburit handel mellan dessa områden och folk har färdats fram och tillbaka.
Man vet också att just knektar och riddare från Tyskland hyrdes in av Danska kungar eller danskar som gjorde anspråk på kronan. Just till Lolland kom flera tyskar som bland annat hjälpte till att stärka makten för godsägare eller adliga. Ett slott på Lolland som har stark anknytning till den Suhrska släkten är Aalholm som ligger på södra kusten av Lolland och som även är det äldsta slottet på Lolland. Man vet att slottet började byggas på 1200-talet och omnämns första gången 1329. Slottet byggdes av kungen för att bli ett administrativt centrum för den här delen av Danmark. Platsen var även strategiskt viktig samt omgavs av bördiga marker som gav försörjning till slottet.
Till Aalholm kom olika män för olika tjänster, dels riddare och med dom även administratörer och annan servicepersonal, en sådan tjänst var Lehnsmännen som stod närmast den noble lorden och skötte de dagliga administrativa sysslorna. Och det är här Suhr kommer in i bilden då vi också vet att den här DNA-gruppen som vi tillhör just bestod av män som innehade denna typ av tjänst och detta var ett skrå som man föddes in till. Dessa män var välutbildade och hade viktiga arbetsuppgifter, de var mycket betydelsefulla för att deras lord skulle lyckas och vara framgångsrik.
Tidsmässigt stämmer detta också in väl då vi vet att vårt DNA fanns på Lolland redan på 1400-talet just i det området där Aalholm ligger. Vi är idag fem stycken som har testat sitt Y-DNA och fått samma segment (R1b-A3404) vilket bara finns hos oss med Danska rötter, fyra av oss härstammar från Bernt Frederich Suhr som föddes 1677 just på Aalholms slott. Den femte mannen ligger längre bak i tiden och grenade av sig troligen på 1400-talet ±100 år, den mannen har sina rötter på sydöstra Lolland i närheten av Aalholms slott.
Aalholms slott på 1600-talet |
Allholms slott var i danska kungens ägo och Frederik III omvandlade slottet till att bli styresplats för Lolland Amt som bildades av Frederik III, hans drottning Sophie Amalie fick efter Frederiks död Lolland-Falster som sitt område. För att administrera detta stora område anlitades runt 1675 Friederich Suhr (f. 1644) som Amtsførvalter åt änkedrottningen och hans bas var då Aalholms slott.
Relaterade artiklar:
Hur kom Suhr till Danmark, alternativ 1
- Uppgifter
- Skapad den söndag, 12 juli 2020 06:32
- Senast uppdaterad onsdag, 14 september 2022 10:41