Maria Andersdotter Främst
Kvinna i tidigt 1800-tal, inte lätt inte.
Maria föddes 21 september 1815 i ett litet soldattorp i Sevalla socken, norr om Västerås. Platsen hette Kinsta Egor Nr75. Fadern var soldat och hette Anders Erson Främst, modern hette Stina Jonsdotter, de var 51 respektive 35 år när Maria föddes. Maria var det fjärde barnet paret fick, det äldsta barnet var sonen Anders som var 9 år när Maria föddes. Familjen bodde i ett litet soldattorp. Inte långt från dem fanns ett annat soldattorp. Maria är min farmors mormors mor.
Jag besökte ett av dessa torp för något år sedan, det syns på bilden tilll höger.
Marias mor dör när Maria är 14 år, hon flyttar då till en bonde i närheten och börjar som piga. Bonden heter Erik Erson och bor i Kinsta. 1832 flyttar Maria till en gård i Tillberga socken och två år senare får hon anställning som kammarjungfru på den stora gården Hellby som ägs av släkten Tersmeden, Maria är då bara 19 år. Enligt berättelser är hon en liten skönhet med mörkt hår och en yngre bror till Hellbys ägare ser den vackra flickan. Det hela slutar med att Maria blir med barn och föder en flicka den 7 juni 1836, fader till barnet är Per Reinhold Tersmeden. Med faderns situation blir det inte tal om att officiellt ta på sig faderskapet och för Maria blir livet inte lättare. Dottern Sophia blir bortadopterad till en soldatfamilj som finns på Hellbys ägor och Maria tvingas flytta iväg bort från socknen. Sophias fostermor arbetar på Hellby gård. Att föda ett oäkta barn var ett socialt problem och särskilt i fall som detta när fadern var adlig. I fallet med Sophia gick det väl ändå bra för fadern tog ett ansvar och såg till att flickan togs om hand, läs om hennes historia här.
Från Hellby gård (bilden till höger) i Tillberga flyttar Maria till Fullerö säteri söder om Västerås, det var ett stort ställe med stor tjänstepersonal, men Maria blir inte långvarig, redan efter ett år ska hon flytta vidare. I Fullerös husförhörsböcker står det en anmärkning efter Marias namn, "Deflor." vilket står för det latinska ordet deflorata. Då blir hon för evigt stämplad som en "oren" icke oskuld, inget bra parti för en eventuell kommande man. Maria blir aldrig gift och får heller inga fler barn. Efter bara ett år på Fullerö ska hon flytta till Litslenas socken som ligger utanför Enköping, men i Litslenas kyrkoböcker står bara att hon inte blev folkbokförd. Hon flyttade helt enkelt inte dit utan hamnade på en ensam liten gård söder om Fullerö, gården Holm. Där blir hon bara i ett år för att flytta in till Västerås. I Västerås-Barkarö som Holm och Fullerö ingår i finns angivet i utflyttningslängden att hon ska till Västerås. Men motsvarande inflyttning finns inte i Västerås. I utflyttningen från Barkarö 1839 har hon sällskap av några andra pigor som också bokförs inne i Västerås, men inte Maria. Hon hamnar förmodligen i Västerås men jag har inte hittat hennes namn. Västerås är en stor stad redan vid denna tid med flera olika församlingar.
Nästa uppgift som jag än så länge hittat i kyrkoböckerna är noteringen om Marias död 9 november 1841 på lasarettet i Västerås, endast 26 år gammal avlider hon i nervfeber. På artonhundratalet kallades tyfus för nervfeber, en ganska otrevlig sjukdom som det inte fanns några direkta botemedel mot. Noteringen om Marias död finns även angiven i husförhörslängden för Sophia där fosterföräldrarna bor.
Man kan undra vad som skulle hänt Maria om inte den där godsägarens bror gjort henne med barn och hon istället fått träffa en man att gifta sig med och få barn med. Marias historia är kanske ett ganska tidstypiskt öde för en ung kvinna på den tiden.
Personfakta om Maria Andersdotter Främst
- Uppgifter
- Skapad den söndag, 15 Maj 2011 13:29
- Senast uppdaterad lördag, 21 september 2024 09:58