Släkten Suhr från Bremen
Av Lauritz Julian Suhr.
"För att hitta våra förfäders ursprung och den första delen är det nödvändigt att titta närmare på kung Frederik III och hans berättelse, då han ungefär 1635 anställer den unge Bernt Saur (Suhr) i sin tjänst som senare leder familjen till Danmark .
Lauritz Julian Suhr 1896 – 1963 gjorde stora insatser i släktforskningen för den Suhrska släkten. Denna artikel skrevs av honom för länge sedan och har på slutet kompleterats med nya uppgifter. |
Hertig Fredrik var inte, som i detalj förklaras i C. Nyrop bok "Det Suhrska Huset" (1899), hans fars, Christian IV, äldste son, och var inte som den äldre brodern Christian arvprins. För att ge den yngre sonen erfarenhet och förmodligen också för att säkerställa Danmarks södra gräns fick den gamla kungen sonen nominerad till ärkebiskop i stiftet Bremen 1634 och ett år senare också i Verdens stift. Troligen blev Bernt Suhr anställd som livkarl eller som butler. Bernt hade säkerligen en bror Claus, en man med samma namn försöker 1673 och 74 få Næsbyhuvud kvarn i Odense som ersättning för en innestående lön på 2484 riksdaler, i vilket fall som helst, säger Claus Suhr i sin ansökan att han i 35 år har varit en marshalk och hovbutler, och det är mycket troligt att Bernt som den äldsta av dem har fått sin bror anställd i samma tjänst som han själv. Båda använder åtminstone lågtyska formen (Saur) i namnet.
I augusti gifter sig hertigen 1643, som inte verkar påverka hans personal, och i mars 1644 blir han generalisimus och ordförande för krigsrådet i Glückstadt, där han bodde efter tiden i Bremen och Verdens stift under kriget mot svenskarna. 1646 bor han i Flensburg, och det är i dessa städer som Bernt Suhrs äldsta barn föds.
I Flensburg nås hertigen av meddelandet att arvprinsen har dött, och när han strax efter får bud om sin fars död, bryter han upp och reser med sin familj till Köpenhamn, där han anländer mars 1648, och båda två Suhrarna är med honom tillbaka. I Köpenhamn kröns han till kung av Danmark och hyllas som sådan 6 juli samma år.
De två Suhrarna har tjänat honom väl, och Bernt är anställd som hovbutler med en lön på 50 riksdaler samt 200 riksdaler i matbidrag för sig själv och 14½ riksdaler för en anställd tjänare samt pengar till en hovuniform "Att räknas från den 6 juli, den dag då vår hyllning stod." Detta datum räknas därför som det "officiella" för släktens ankomst till Danmark.
Vid denna tid existerade redan bärare av namnet Suhr eller liknande, så nämns en patron Peder Sur redan år 1460. I november 1553 levde en borgmästare Peter Suhr i Slagelse, där han måste ha haft ättlingar, eftersom i arkiv över kanslibrev nämns två bröder Niels och Peter Suhr 1627-1629.
Stavningen förr i tiden var inte lika välordnad och noggrann som nu, därför kan man hitta namnet Suhr också i olika former, Sour, Suur, Sur, Saur, Sauer, Saure och liknande och medan vår familjs huvudlinje har använt samma form, Suhr, hela tiden finns det andra i släkten, som har behållit andra former där vi finner Suur i Norge eller en Saur som präst i Saxild etc.
Namnet Suhr finns i andra länder, till exempel i Sverige, Frankrike och Tyskland, där det finns en stor släkt som fortfarande bor där, den frisiska familjen Suhr, etc. men de flesta verkar mer eller mindre att komma från Tyskland (Holstein, Schleswig etc.). Släkten Suhr som omfattar även den kända Amager trädgårdsmästaren och - Suhr Husmorsskola, kyrkoherde i Høve Johannes Suhrs släkt, som omfattar kanslirådet Christian Thomas, som tog namnet Walter. "Holländaren", det vill säga, mejeristen Christian William Suhrs familj, som fortfarande bor i Aalborg, och skräddaren Carl Christian Frederik Suhrs släkt, vilket inkluderar faktorn vid Berlingske Tidende Valdemar Suhr och skarprättarsläkten Suhr etc.
Dessutom finns det flera släkter där namnet är går igen som tilltalsnamn, Hansen Suhr, Larsen Suhr och för att slutligen helt falla bort och låta Suhr stå som fristående efternamn. Exempel här är hovtimmermannen Jens Sørensen Suhr släkt, nu levande Suhrar i Fredericia, Odense och Frederikshavn och lantbrukarfamiljer på Lolland, ja här finns det de senaste 200 åren över 100 människor i en enda församling i Thoreby som har haft sin ursprungliga patronymika ersatta med namnet Suhr som inledningsvis kan ha tilldelats dem genom samband med eller tjänst hos länsförvaltaren och kammarrådet Frederik Suhr. Ett exempel är när diakonen Ole Jensen i Saxild 1713 döper sin son till Casper Suhr efter sin präst. Det blev nu inget nytt släkte Suhr här för unge Casper dör bara 4 år gammal den 17 juli."
Följande text har kompletterats i efterhand
Utöver Lauritz Julian Suhrs anteckningar kan man för övrigt komplettera med att namnet Suhr också hittas på flera ställen som ortnamn, till exempel i Schweiz.
Lauritz Julian Suhr har i sitt material en hel del information om Claus Suhr, som förmodligen var Bernts bror och även nämner hans närmaste efterkommande och familj, men där finns ingen person vid namn Carl Wilhelm som sammanfaller med produktionsåret 1650. Frågan är om Bernt Suhr hade en annan bror som hade kungens ynnest och som har ett vapen med en variation av utförande, som sedan har använts av familjen? Det sägs att Bernt Suhr tilldelades till ett vapen med en uggla sittande på en plogbill, men som ursprungligen avtryck/sigill inte är bekräftat. Både Nyrop och Lauritz Suhr har i Riksarkivet kontrollerat bouppteckningen efter Bernt Suhr och det anges uttryckligen att Bernt Suhr inte hade någon klackring, men hade under lång tid använt sin son Frederiks, som innehöll en hjort.
Nu har ett foto dykt upp i Sverige, som visar hur ett vapen för Bernt Suhr mycket väl kunde ha sett ut - med ugglan och det andra - men bara med ett namn som inte stämmer överens med den information vi har idag. Vi får hoppas att Karl-Erik Suhr kommer att fortsätta forskningen i sin jakt på en eventuell ny linje av Bernt Suhr ättlingar och även belysa detta släktvapnets härkomst och äkthet.
Stycket ovan är spekulationer om brodern Claus och om en bild av ett släktvapen som min farbror Karl-Erik fick tag på genom den andra grenen av släkten som finns i Sverige. Jag har även varit i kontakt med några i den grenen och då nämndes denna bild på vapnet. Här i texten känner man inte till någon Carl Wilhelm Suhr. Carl Wilhelm Suhr som föddes 1805 och vars son flyttade till Ystad i Sverige 1878 och startade därmed den andra grenen av släkten Suhr i Sverige. Ovan syns originalbilden av den kopia som min farbor fick.
Här är den version av släktvapnet som finns inom den Suhrska stiftelsen. En stängd hjälm visar att släkten är frälse, det vill säga icke adlig. Den andra bilden är från Ugerløse kirke som ligger mitt på Sjælland som byggdes 1876 och på den tiden ägdes av den Suhrska stiftelsen.
Om Bernt Suhr redan fanns i Bremen när prins Frederick blev biskop där är inte känt. Bremen hörde till Danmark och Bernt kan mycket väl ha följt med i prinsens hov till Bremen och alltså närmast komma från Danmark. DNA-test visar ändå att ursprunget ligger i området runt Luxembourg och troligen tagit sig norrut via Moselfloden. Som texten visar så fanns det redan folk i Danmark med namnet Suhr/Saur/Sauer som kan vara Bernts närmaste ursprung. För att få en tjänst så nära en kunglig prins måste man ha haft kontakter och inneha ett känt namn med referenser, det är knappast någon man plockar upp på gatan i Bremen.
Uppdatering: Läs även om hur Suhr kom till Danmark, se länk nedan.
Tack till Ulf Suhr för bilden på släktvapnet
Relaterade artiklar
Ursprunget från området kring floden Sûre (Saur, Sauer)
- Uppgifter
- Skapad den tisdag, 03 januari 2017 15:55
- Senast uppdaterad torsdag, 26 juli 2018 18:25