Sofia Wilhelmina Björk

Farmors mormor fick en besvärlig start i livet

Hon föddes1 som oäkting den 7 juni 1836 och blev satt hos fosterföräldrar några månader gammal. Modern hette Maria Andersdotter Främst och var dotter till soldaten Anders Främst och arbetade som kammarjungfru på Hellby Gård i Tillberga. Fader till barnet var Per Reinhold Tersmeden, en yngre bror till godsägaren vid Hellby Gård, Per Reinhold fick tycke för den tio år yngre mörkhåriga vackra pigan.

Efter födseln tvingades modern lämna ifrån sig barnet och hon fick även flytta från Hellby, läs mer om hennes korta liv här.

Sofia BjörkSofia fick stanna på Hellby gård där hon fick sin uppfostran, officiellt var hon fosterbarn2 hos grenadjären Karl Larsson Björk och hans hustru Johanna (f. Hellström). Fru Björk arbetade på Hellby och fick ansvaret för flickan. Familjen Björk bodde på ett soldattorp på Bersby egor i Tillberga socken och Sofia fick även deras efternamn. Enligt uppgift togs Sofia väl om hand och fadern Tersmeden höll en vakande hand över flickan. Faderskapet finns inte registrerat officiellt men i praktiken finns han närvarande i Sofias liv.

När Sofia är 5 år flyttar familjen Björk en kort bit till ett annat torp som heter Carlsbo. Samma år dör Sofias mor3 i tyfus. På Carlsbo är Sofia folkbokförd4 med familjen Björk till hon blir 11 år. Det är vad som står i kyrkoböckerna och där står att hon sedan flyttade5 till Uppsala.

Nästa notering6 är från den 9 november 1847 och då att hon flyttar in till Uppsala, det framgår att hon då är under beskydd av en kvinna vid namn Lovisa Lahlenius (f. Betulander) som också hon flyttar från Tillberga tillsammans med sin 22-årige son som tydligen ska studera i Uppsala. Lovisa Betulander är änkefru vid detta tillfälle efter pastor Lahlenius i Tillberga. Man kan nog anta att Tersmeden hade bett att Sofia skulle flytta med till Uppsala.

Vistelsen i Uppsala blir dock kortvarig för Sofia, redan efter ett år får hon flytta till Västerås7 och blir fosterbarn hos en fältmusikant vid namn Sven Johan Synnerholm (f. 1810) och hans hustru Eva Magdalena Brännström (f. 1794). Sofia tillbringar sina första tonår hos Synnerholm fram till 1853 då hon får arbete hos en källarmästare Frodell i Västerås. Frodell är för övrigt född i Tillberga. 1857 flyttar Frodell till No 4 i Södra kvarteret och Sofia följer med. På både den gamla och den nya adressen står Sofia och ett par andra unga kvinnor titulerade "Demois" eller "Demoiselle" som stod för ogift kvinna av ofrälse börd. Fröken fick bara kvinnor av adlig börd kallas. Demoiselle blev sedemera kort och gott mamsell.

Källarmästare Frodell har en dotter som heter Anna Maria som i maj 1860 gifter sig med en Peter Andersson, de flyttar till eget boende och Sofia följer med dom och arbetar troligen som piga i hushållet. Men åter igen blir det en kortvarig vistelse för 22 augusti 1861 flyttar8 hon till Eskilstuna. Hon hyr på ett par adresser i Eskilstuna9 och är titulerad Modhandlerska. Den titeln har jag inte hittat några bra förklaringar på med det är troligen Modist hon är. Jag antar att hon har en liten hattaffär och hon fick troligen hjälp av fadern att starta denna verksamhet. Som piga lär hon knappast fått ihop pengar för att starta en affär.

I oktober 1863 är det dags för en ny flytt10 och nu bär det av till Stockholm, Mamsell Sofia finns här registrerad som inflyttad i Hedvig Eleonora församling och hamnar på adressen Gref Thures gata 38. Här hittar jag en intressant uppgift i kyrkoböckerna, på samma adress bor nämligen Sofias far Per Reinhold Tersmeden med sin familj, nu är han gift och har tre döttrar. Tydligt är att Tersmeden haft kontakt med Sofia under alla år och nu vid 27 års ålder flyttar hon in hos familjen för en kort tid. Man kan anta att Sofia fått ekonomisk hjälp av fadern som nu är en högt uppsatt person i Stockholm. Han är riksdagsman och arbetar på tidningen Aftonbladet. Det sägs även att Tersmeden under senare år besökte Sofia när hon fått familj och barn och även att Sofia besökte Tersmedens villa i Sundbyberg dit de flyttade från Gref Thures gata 1866.

Nu flyttar Sofia till Örebro11 i november 1864 där hon nu kommer att bo en stor del av sitt liv, först hamnar hon i stadens utkant i en fastighet som heter Mathildelund där idag Kanalvägen ligger. Efter ett år flyttar12 hon så till Drottninggatan 46 där hon omnämns som "Porcellania handlerska".

Ny information!

Att Ernst och Sofia träffades i Stockholm är jag nu ganska säker på, den mystiske morbror Hilding är anledningen. Hilding föds 18 september 1865 och bör då blivit till i december 1864, i och för sig en månad efter att Sofia flyttat till Örebro men Ernst och Sofia var nu ett par och här är orsaken till hennes flytt till Örebro. Mer information i artikeln om Hilding.

Mer information

Ernst är med största sannolikhet inte far till Hilding och möjligen träffades de båda senare i Örebro. Läs mer här...

Någon gång här träffar hon sin blivande man Ernst Leonard Lundmark som flyttar tillbaka till Örebro (26 april 1865) efter ett halvårs vistelse i Stockholm där han vidareutbildar sig inom tryckeriyrket. Kan det vara så att de redan där möttes och detta fick Sofia att flytta till Örebro. Med Ernst får hon en dotter, Maria Ernestina Lundmark (min farmors mor) som föds 5 oktober 1867. Sofia och Ernst är ännu inte gifta och de bor på olika adresser vilket innebär att Ernestina blir betecknad som oäkta. I födelseboken står att modern är okänd vilket var ett sätt att kringå oäkta-stämpeln för modern. I samband med dotterns födelse flyttar Sofia till Drottninggatan 53 där hon bor ensam.

Paret gifter sig den 31 maj 1868 och då väntar redan Sofia deras andra barn, Ernst Tycho som föds 6 december. Tyvärr avlider pojken vid 10 månaders ålder. I och med att de nu är gifta så kan dottern Ernestina "flytta in" hos paret och på så sätt bli äkta, eftersom modern var okänd sen tidigare så kunde man lösa frågan på detta sätt. När det är dags för det andra barnet får Sofia en piga, Anna Sofia Larsdotter med en oäkta dotter.

I lysningsboken omnämns även Sofias fader Per Reinhold Tersmeden där han ger sin tillåtelse till giftermålet, den enda notering i kyrkoböckerna där han har rollen av far till Sofia.

Av kyrkoböckerna kan man se att hon nu har en tobaksaffär och tituleras Cigarrhandlerska.

Sofia Björk i äldre dagarPå Drottninggatan bor Sofia själv med egen piga, Anna Sofia Larsdotter, och dennes oäkta dotter. Pigan flyttar in i november 1868 när Sofia bott där i ett år. Först 1871 blir maken Ernst skriven på adressen tillsammans med Sofia, han har tidigare bott nära arbetsplatsen vid tryckeriet.

Nu får paret under de närmaste åren flera barn, totalt föds sju stycken med tyvärr avlider tre av dem. 1874 föds Erika men hon lever bara en vecka. Två år senare föds Svea som dör när hon bara är fem år. De barn som lever vidare är Ernestina f. 1867, Engelbrekt f. 1871, Sigrid f. 1872 och Ernst f. 1880.

Sofias far avlider  i mars 1880 och det har berättats att Sofia gick svartklädd långt efter detta.

Familjen har det troligen ganska gott ställt, maken Ernst är faktor och teknisk chef på Nerikes Allehandas tryckeri och Sofia driver en tobaksaffär. Men efter 17 års äktenskap skiljer sig paret 1885, Sofia flyttar till Drottninggatan 15 med sönerna Ernst och Engelbrekt. 1887 flyttar de vidare till Kyrkogårdsgatan 16 där Sofia13 äger fastigheten. Man kan undra varifrån Sofia fick pengar till en sådan affär, kan hon ha ärvt pengar efter Tersmeden? Eller så fick Lundmark betala efter skilsmässan.

Dottern Ernestina flyttar14 in på Kyrkogårdsgatan 16 1894

1898 flyttar15 Sofia igen, nu till Nygatan Nr 37, medföljer gör yngste sonen Ernst. Här stannar man bara i två år för att nu flytta till Stockholm den 21 september 1900, även denna gång följer Ernst med. Man bosätter sig i Adolf Fredriks församling16 på Vegagatan 12. Sonen Ernst utbildar sig i Stockholm och har titeln Teknolog. Samtidigt som man flyttar till Stockholm så får Sofias andra son, Engelbrekt, problem med familjen. Nyinflyttade i Falun dör först Engelbrekts fru och några månader senare den nyss födde andre sonen. I denna situation hämtar Sofia Engelbrekts fyraårige son, Leif, till Stockholm. Där får han bo hos Sofia tills att det är dags för Leif att börja skolan. Då flyttar Sofia med Leif tillbaka till Falun den 10 september 190317 och hon stannar där under Leifs första skolår. Ernst finns kvar i Stockholm ett år till på Vegagatan 12 där en notering finns i församlingsbken att han flyttat till Svea Ing. Kår. Han blev sedemera Järnvägsingenjör och arbetade med utbyggnaden i övre Norrland. Han tituleras även Major, förmodligen då i Ingenjörstruppen.

Sofia blir i Stockholm fram till 10 oktober 1907 då hon flyttar18 tillbaka till Örebro från Stockholm. Hon bor själv fram till 25 augusti 1909 när sonen Ernst kommer tillbaka till Örebro och då är baningenjör vid järnvägen. Han flyttar in i järnvägsstationen och modern flyttar in där och bor med sonen i ett år. 1912 Flyttar Ernst till Göteborg. Sofia bor sedan på Olaigatan 40 i Örebro fram till sin död19 den 10 januari 1915. Hon lider av Parkinsons sjukdom och har även hjärtproblem som leder till hennes död.

Hon blev 78 år, och fick ett händelserikt liv som kunde fått en helt annan utveckling om inte fadern varit god nog att ta hand om sin dotter. Det var nog inte många som gjorde som han under rådande omständigheter.

Läs även om hennes fars arv...

Läs även om Sofias testamente som skapade intressanta konflikter hos barnen...


Källor:

 1. Tillberga C:4 (1811-1875) Bild 58 Sid 103
 2. Tillberga AI:10 (1827-1837) Bild 68 / sid 65
 3. Västerås Domkyrkoförsamling F:5 (1824-1846) Bild 126
 4. Tillberga AI:11 (1838-1847) sid 72
 5. Tillberga B:1 Bild 130
 6. Uppsala BI:7 sid 235
 7. Västerås AIA:14c sid 10, Västerås AIA:14d sid 205 och sid 254
 8. Västerås AIA:16 sid 600
 9. Eskilstuna B:7 sid 7, Eskilstuna AIb:17 sid 93, Eskilstuna AIc:20 sid 27
 10. Eskilstuna B:7 bild 164, Hedvig Eleonora BIa:14 sid 198, Hedvig Eleonora AIa:60 Bild 134
 11. Hedvig Eleonora BIIa:11 bild 35, Örebro Nikolai B:3 bild 87
 12. Örebro Nikolai AI:26a sid 183, Örebro Nikolai AI:27aa sid 186
 13. Örebro Nikolai AI:30b Bild 152 / sid 147
 14. Örebro Nikolai AI:31b (1891-1895) Bild 144 / sid 132
 15. Örebro Nikolai AI:32b (1896-1900) Bild 515 / sid 506
 16. Örebro Nikolai AIIc:2 sid 1012, Adolf Fredrik BIa:50 sid 23
 17. Adolf Fredrik BIIa:47 sid 10
 18. Örebro Nikolai AIIa:3 (1901-1912) Bild 3110 / sid 1306
 19. Örebro Olaus Petri F:1 (1913-1925) Bild 450 / sid 41

Andra källor är ett brev till min farmor från hennes syster Elsa daterat 22 november 1949 där Elsa har varit och träffat sin moster Sigrid, en av Sofias döttrar. I detta brev återges det som Sigrid känner till om sin mor och mormor. Brev som detta är ovärderliga och ger en större bild än vad noteringar i kyrkoböckerna kan ge.

Relaterade artiklar:

Sofia Wilhelminas testamente

Fadern, Per Reinhold Tersmedens testemente